diumenge, 11 de novembre del 2012

La descripció

Ja fa uns dies, vam treballar a COED la descripció. No ho vam fer mitjançant apunts, tot i que la Imma Gómez Pallarès ens va proporcionar un dossier molt complert de la descripció i les seves característiques, sinó que ho vam fer amb una exposició anomenada Qui ets, tu? en la qual havíem de fer una fotografia a una persona de la classe que ens cridés l'atenció i presentar una descripció, per escrit, amb un anunci, un poema, una narració... de la persona.

Malgrat la descripció fos mitjançant una foto, cosa que no hi estem acostumats, ja que sempre se'ns ha fet fer descripcions per escrit, penso que va ser una forma d'exercitar la parla i l'expressió oral, alhora que estàvem exposant un tema personal davant d'un públic. Les descripcions fetes van ser bàsicament psicològiques, centrades en el caràcter d'aquella persona, el seu condicionament, etc., cosa que ens va permetre conèixer a la persona més a fons.

Tot i que l'exposició fos presentada de forma diferent, és cert que si que era necessari donar un cop d'ull al dossier, on, primerament, et posa exemples de diversos tipus de descripcions per exemple la cançó de El gripau blau de Xesco Boix i tot seguit ens mostra com es pot dividir la descripció, la seva estructura i les tècniques descriptives que s'utilitzen.

Així doncs, la descripció es pot dividir en:

  • Descripció objectiva: s'ha de descriure clarament allò que es veu sense donar opinió al respecte (text científic).


Extret de La Vanguardia del dia 11/11/2012


  • Descripció subjectiva: es mostra la opinió de la persona i sol tenir una finalitat estètica (poema).


Extret de http://www.mallorcaweb.com

Els textos descriptius, majoritàriament, han de seguir un esquema basat en tres procediments: primer establir el tema; tot seguit la seva caracterització; i per últim, relacionar-lo amb el món exterior, espai i temps. Una vegada aquests procediments s'han seguit correctament cal centrar tota l'atenció a les tècniques descriptives que s'utilitza. Hem de pensar que n'hi ha moltes, i que, per tant, no hem de caure a utilitzar sempre les mateixes, sinó innovar e intentar trobar-ne de noves que sorprenguin al lector. Trobem, per exemple, sintagmes nominals adjectivats, verbs en present i imperfecte, definicions, enumeracions, recursos expressius (comparacions, metonímies, etc.).

Aquestes són doncs, les característiques bàsiques de la descripció. Per més informació entreu al següent PowerPoint extret de la web Slideshare, on trobareu una ampliació d'aquest tema.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada