En aquesta entrada us parlaré de la conferència del doctor Grozco, on aquest tracta el tema de l'Educació en comunicació audiovisual, partint de la idea que l'audiència és com el fet de ser home o dona. És a dir, normalment creiem que el fet de ser audiència consisteix simplement en veure allò que es projecta en pantalla, i no és així ja que tot projecte té un exercici previ que comporta errors i repeticions conseqüents. Així doncs, tot allò projectat també té un procés previ que en el fons està reflectit en pantalla de forma indirecta, ja que la perfecció amb que tot se'ns presenta necessita un esforç previ deduïble. Tanmateix, mai arribem a ser conscients del que es pot veure més enllà del que se'ns mostra en pantalla, ja que, quants de nostres hauríem pogut sospitar que la posició en què el fotògraf posa la càmera pot determinar la nostre opinió?
Hem d'entrenar-nos doncs, per ser audiència, i en aquest procés hi han de col·laborar tres factors: l'escola, la família i els mitjans de comunicació. Tots ells tenen la funció d'educar els infants, i educar no només socialment sinó també tecnològicament. És a dir, està molt bé introduir projectors a les aules, però aquests han de servir d'alguna cosa més que de complement del que diu la mestra. Per tant, no s'està relacionant la tecnologia amb el programa educatiu o pedagògic, ja que no se li està donant suficient importància a tot allò visual, no en traiem el profit que podria tenir el fet de relacionar l'àrea digital amb la pedagogia. Hem d'ensenyar als nens a utilitzar de forma conseqüent la tecnologia, educar-los en la cerca d'informació. Així, també ha de ser la família qui entri en aquest nou món de la informàtica i, que per tant, estiguin al corrent de les descobertes dels seus fills i sàpiguen donar-los resposta. No hem d'oblidar tampoc el paper dels mitjans de comunicació, que tot i que es vulguin eximir de responsabilitats, tenen un pes molt important en l'educació dels infants. Un tret educatiu on aquests i poden intervenir és en mostrar què hi ha realment darrera de cada programa, ja que estan ensenyant a l'infant que darrera de totes les coses hi ha un treball, que les coses s'aconsegueixen amb esforç i constància.
Hauríem d'aconseguir crear doncs, una educació basada en el desenvolupament de la pedagogia dels mitjans de comunicació. Posar a prova les capacitats d'alfabetització en comunicació visual i digital, i partint d'això, educar més a fons en aquest aspecte. Hem de tenir present que cap ésser humà neix amb el "chip" incorporat, per tant, tot i que tinguin la ment més oberta a les noves tecnologies, el hem d'educar pedagògicament en tecnologia.
Un exemple a analitzar i posar-nos a prova com a audiència podria ser el vídeo de Oh Brother!, on podríem tenir presents aspectes com la llum, les dimensions, la música, etc.
Un exemple a analitzar i posar-nos a prova com a audiència podria ser el vídeo de Oh Brother!, on podríem tenir presents aspectes com la llum, les dimensions, la música, etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada